Afrika Film Festival ! Maart 2016

PROGRAMMA AFRIKA FILM FESTIVAL GENT 

 

Zaterdag 12 maart 2016 

Concert KARAVAN AFRO ACAPELLA PROJECT

ArnoQuins || Arno Acapella

 

De Centrale, Turbinezaal, start om 20u00

Tickets via www.uitbureau.be: € 10 (vvk) | € 13 (adk)

UITPAS: € 7 (vvk) | € 10 (adk) – UITPAS kansentarief: € 2,60

ArnoQuins is de naam van het stoutmoedige project (cd en voorstelling) van het achtkoppige Brussels-Congolese ensemble KARAVAN.  Met dit bijzondere project ging het gezelschap de uitdaging aan om bekende en minder-bekende nummers van hun albino neef Arno Hintjens A Cappela te vertolken.

KARAVAN ontstond uit ‘Les Anges Cie’ dat eind jaren ‘90 het intrigerende The Black Slavics uitbracht, een imaginaire ontmoeting tussen de Slavische/Russische cultuur en Zwart-Afrikaanse Gospel.

In de zomer van 2014 stond KARAVAN samen met o.a. Hannelore Bedert op het podium van Boterhammen in het Park en een kleine maand later in het voorprogramma van Sinnead O’Connor in de AB.  Tussendoor delen ze geregeld het podium met Arno zelf, o.a. tijdens de Arno65 concerten (in de Oostendse Kursaal en de Botanique) en op Couleur Café.  Als orgelpunt gaat ‘ArnoQuins’ begin 2015 live in première in de AB … klaar om de rest van België in te pakken.

En vandaag is KARAVAN er klaar voor om ArnoQuins voor te stellen aan het Gentse publiek.  KARAVAN mengt de kleurrijke en sombere tinten van Arno met trip-hop, jazz, hip-hop, lyrische zang en een lichte ironische toets, waarbij de groepsleden constant overschakelen tussen Frans en Engels, tussen Afrika en Europa, tussen black en blanc.  ArnoQuins is veelkleurig en multi-etnisch, maar boven alles typisch Belgisch, surrealistisch en een tikkeltje gevoelig, net zoals ‘Le plus beau’ himself.

KARAVAN = Nicole Bongo Letuppe, Marie-Ange Tchaï Teuwen, Fredy Massamba, Myriam Gilson, Djubebe Kalume, Epolo Mabita, Mister Mo & Soul T.

Donderdag 17 maart 2016 

De Centrale, Turbinezaal, start om 20u00

Tickets via www.uitbureau.be € 6 (vvk) | € 9 (adk)

UITPAS: € 3 (vvk) | € 6 (adk)

Voorprogramma: POZZALLO PIRATES (2014)

Dagelijks komen tientallen vluchtelingen om in de Middellandse Zee. De aard van de problematiek is zelfs zo ernstig dat verschillende media spreken over ‘het grootste kerkhof van deze eeuw’. Zondagochtend, 2 november 2014 (Allerzielen), verschenen bij het krieken van de dag achttien doodskisten aan de Oostendse vloedlijn. De spontane actiegroep Pozzallo Pirates wou de talloze verloren levens van vluchtelingen die de oversteek niet haalden hiermee herdenken.

Documentaire (25 min). België. Een film van Rik Merchie.

Hoofdfilm: BROTHERS (2015)

De film “Brothers” is een komedie die maatschappelijke en culturele thema’s aansnijdt. Brothers vertelt het verhaal van een Europese vrouw die met een Afrikaanse man wil trouwen en zo ingaat op de tradities en verschillen waar een dergelijke relatie aan onderhevig kan zijn. Deze film is gedeeltelijk in België (Oostende en Brussel) en Duitsland (Berlijn) gedraaid, maar ook in Nigeriaanse dorpen. Het is een film waar humor, spanning en cultuur hand in hand gaan en zo een cocktail vormen die voor een fantastische filmervaring zorgt.

Nollywood (87 min). België en Nigeria. Producer: Azubuike Erinugha.

Nabespreking met producer Azubuike Erinugha en Nollywoodexperte Afra Dekie.

Voorafgegaan door openingsmoment en gevolgd door een receptie.

Vrijdag 18 maart 2016 

Concert Kel Assouf 

De Centrale, Turbinezaal, start om 20u

Tickets via www.uitbureau.be : € 10 (vvk) | € 13 (adk)

UITPAS: € 7 (vvk) | € 10 (adk)

UITPAS kansentarief: € 2,60

De Brusselse groep Kel Assouf is terug met een nieuwe cd!

Na omzwervingen langsheen afrobeat, reggae en funk, verbazen Kel Assouf-frontman Anana Harouna (°Niger) en de zijnen de Touaregscène met avontuurlijke,  hedendaagse desertbluesrock die met de ene voet in de woestijn en met de andere in de “moderne” Urban Jungle staat.

De naam van de nieuwe cd Tikounen (IglooMondo/Zephyrus Records) betekent zoveel als ‘verbazing’ of zelfs ‘verbijstering’ in het Tamashek – de taal van de Touareg – en alhoewel Kel Assouf in diezelfde taal ‘zich wentelen in nostalgie’ betekent, duwde de samenwerking met de Tunesische producer-muzikant Sofyann Ben Youssef de groep voluit verder richting moderniteit.

Sinds het eerste album Tin Hinane (IglooMondo, 2010) is de sound van Kel Assouf forser, krachtiger en avontuurlijker geworden.  Pompende drums en snijdende gitaren stuwen de groep tot aan de kop van  het peloton van een nieuwe lichting woestijnbands en met zangeres Toulou Kiki (hoofdrol in de bejubelde film Timbuktu van Abderrahmane Sissako) wordt de matriarchale stem van de Touaregs toegevoegd aan het repertoire, waarin de trefwoorden discriminatie, verdrukking en rebellie nog steeds centraal staan.  En uiteraard brengt de muziek van Kel Assouf het publiek ook op de dansvloer in vervoering … ergens halverwege tussen Brussel en Niamey.

Anana Harouna zang & gitaar | Toulou Kiki zang & percussie | Sofyann Ben Youssef toetsen | Mathieu Mirol bas | Olivier Penu drum

 

Zaterdag 19 maart 2016

KASK cinema, start om 20u00

Tickets via www.kaskcinema.be : € 5 (standard), € 3 (studenten, werklozen, 65+, mindervaliden, HoGent & UGent personeel, leraren, alumni HoGent & UGent)

Voorprogramma: KOPPE MBANTAARE OULD YENGE (2014)

Deze film speelt zich af in het Mauretanische dorp Ould Yenge. Het is een droge plek, waar mensen afhankelijk zijn van hun runderen en waar die runderen ook een centrale plaats innemen in hun cultuur. De documentaire heeft de vorm aangenomen van een project, waardoor mensen geholpen worden hun vee te onderhouden.

Documentaire (10:37 min). België en Mauritanië. Film & montage: Tourad Kane

Hoofdfilm: EXAMEN D’ETAT (2014)

Examen d’Etat volgt een groep jonge Congolese middelbare scholieren in Kisangani in de Democratische Republiek Congo. Ze staan op het punt om het examen voor hun nationale diploma, het equivalent van de Franse baccalaureaat, af te leggen. De camera volgt hen terwijl ze zich voorbereiden op hun examen, vanaf de banken van de school waar ze regelmatig uitgegooid worden omdat ze de honoraria van de leraar niet hebben betaald, tot het gemeenschapshuis waar ze samenkomen om hun leerstof te herhalen en de chaotische straten van de stad, waar ze hun tijd doorbrengen op zoek naar een beter leven.

Documentaire (90 min). Frankrijk en Democratische Republiek Congo. Cineast: Dieudo Hamadi.

Nabespreking met Prof. Koen Vlassenroot.

Zondag 20 maart 2016

De Centrale, Kelderzaal, start om 15u00

Tickets via www.uitbureau.be : € 6 (vvk) | € 9 (adk)

UITPAS: € 3 (vvk) | € 6 (adk)

Voorprogramma: Korte animatiefilmpjes door Jean-Michel Kibushi en Tourad Kane. ‘Mon Beau village’ toont hoe jongeren het platteland achterlaten om naar de stad te trekken. Zo laten ze niet alleen hun dorp achter, maar ook hun familie en hun cultuur. De animatiefilmpjes van Jean-Michel Kibushi nemen ons mee naar het Afrikaanse dagelijkse leven met een portie humor.

Hoofdfilm: AYA DE YOPOUGON (2013)

Eind jaren 1970, Ivoorkust. In Yopougon, een wijk in Abidjan, woont de 19-jarige Aya, een serieus meisje dat liever thuis blijft om te studeren dan dat ze uitgaat met haar vriendinnen. Aya verdeelt haar tijd tussen school, haar gezin en haar twee beste vrienden: Adjoua en Bintou, die lekker chillen als hun belangrijkste levensdoel zien. Het rustige leventje van Aya verandert drastisch wanneer ze hoort dat haar vriendin Adjoua zwanger is.

Animatiefilm (84 min). Frankrijk en Ivoorkust. Cineast: Marguerite Abouet en Clément Oubrerie. Met de stemmen van Aïssa Maïga, Tatiana Rojo en Tella Kpomahou.

Nabespreking met Tourad Kane en Jean-Michel Kibushi.

GRATIS WORKSHOP ANIMATIEFILM (vanaf 14u) – Voorafgegaan door workshop animatiefilm & ‘the making of’ voor kinderen en jongeren, op voorhand in te schrijven op info@aksante.be. Hierbij wordt u getrakteerd op een unieke workshop animatiefilm en kunnen kinderen, jongeren, maar ook volwassenen een poging doen om hun eigen animatiefilm te produceren. Onder begeleiding van Tourad Kane en Jean-Michel Kibushi.

AVONDPROGRAMMA Zondag 20 maart 2016

Concert in VOORUIT: KING AYISOBA+ support: Yelemani Trio – Pop, Reggae

Vooruit, Balzaal – start om 20u30

Tickets via www.vooruit.be : vanaf € 7,00

Vooruit en Afrika Film Festival Gent slaan de handen in elkaar voor het concert van de Ghanese popster King Ayisoba. De band rond deze excentrieke koning werd in Ghana op korte tijd een waar fenomeen, dankzij de verrassende hit ‘I Want To See You My Father’. Met dat nummer lanceerde King Ayisoba een 21ste eeuwse high energy versie van traditionele Ghanese kologo-muziek, vermengd met dancehall, hiplife, reggae en afrobeat.

Ayisoba bespeelt zelf de kologo, een tweesnarige luit die zowel melodisch als percussief is. Hij zingt bovendien in het Engels én de Afrikaanse talen Twi en Fraf Fra, en doet dat met een raspende stem die doet denken aan bluesgrootheden als Howlin’ Wolf en Captain Beefheart.

De Hollandse anarcho-punkers van The Ex leerden King Ayisoba kennen op een van hun tournees in Afrika en brachten de compilatie ‘Modern Ghanaians’ en opvolger ‘Wicked Leaders’ uit op hun Makkum label. Al snel zorgde The Ex er ook voor dat Ayisoba in Europa kon spelen. Gevolg: energieke performances op grote festivals als Roskilde en een grote schare fans erbij.

Organisatie:   Afrika Filmfestival Gent

Meer info :     afrikafilmfestival.be

Contact :         info@aksante.be & Annelies.Verdoolaege@UGent.be