Congo Film Festival

Voor de eerste keer organiseren we vanaf februari een Congo Film Festival! Geïnspireerd door en in samenwerking met het Afrika Film Festival in Leuven vertonen we een reeks van 6 films, maar dan enkel Congolese films of films die met Congo te maken hebben. Voor de vertoningen wordt samengewerkt met de Conflict Research Group van de Universiteit Gent.

Bedoeling van deze toegankelijke formule is informatie rond Congo verstrekken. Hierbij hebben we een duidelijke selectie gemaakt die de kijker zal toelaten in verschillende aspecten van Congo ondergedompeld te worden. Bovendien worden op elke film enkele sprekers verwacht, die (nadien) een woordje uitleg rond de film en zijn thema’s zullen geven. En dit zijn niet van de minste! De films zullen doorgaan op 5 woensdagen, met telkens 3 weken tussen. Het startuur is telkens 20 uur. De films worden vertoond in Filmzaal Plateau, Paddenhoek 2 te Gent. Elke avond zal je voor de schappelijke prijs van 5 euro van de film kunnen genieten.

De zesde film in de reeks (Voix d’exil) wordt op woensdag 2 april om 9 uur (’s morgens) in het kader van een les vertoond, ook hierop is iedereen van harte welkom. Hiervoor is de toegang gratis.

Met de filmreeks van 5 gaan we van start op woensdag 12 februari, waarop de film ‘Kinshasa Kids’ zal vertoond worden. Dit is een speelfilm met trekjes van een documentaire. In Kinshasa leven zo’n 30.000 kinderen op straat omdat hun ouders ze van hekserij beschuldigen. Een aantal van hen besluit samen de muziekband ‘The Devil Does Not Exist’ op te richten. De jonge personages worden alleen door amateuracteurs vertolkt, regisseur Wajnberg vond ze in de straten van Kinshasa. Guido Huysmans, coördinator van het Afrika Film Festival in Leuven, zal bij deze film een korte inleiding verzorgen. Na de film zullen Justine François, regie-assistente bij de film en Katrien Pype (onderzoeksprofessor KU Leuven) een gesprek voeren over het leven in Congo en Kinshasa, met vooral aandacht voor de situatie van straatkinderen. Karen Büscher (post-doctoraal medewerker Ugent) zal het gesprek modereren.

De film die op 5 maart doorgaat (Viva Riva!) is de eerste Congolese film die in de Amerikaanse zalen werd vertoond, aangezien ze volgens Hollywood-clichés werd geproduceerd. We zoeken er dus naar om meer een totaalbeeld te brengen. Omar Ba (coördinator Afrikaans Platform) mag nadien een gesprek aangaan met producer Boris Van Gils en de hoofdrolspeler Patscha Bay. Dit gesprek zal zich vooral op de Congolese filmindustrie (of het gebrek daaraan) focussen.

‘Empire of Dust’ portretteert op 26 maart de verhouding tussen lokale Congolese ondernemers en een Chinees grondstoffenbedrijf. Het geeft een hilarisch verslag van een wankele samenwerking tussen twee culturen en toont tevens de niet te stuiten opkomst van de Chinezen.

De filmmaker Bram Van Paesschen bespreekt na de film samen met IPIS-onderzoeker Steven Spittaels en Kris Berwouts (zelfstandig consulent met 25 jaar ngo-ervaring) ondermeer de grondstoffenproblematiek, de mijncontracten en de invloed van China in Afrika/Congo.

Jean-Michel Kibushi, Congolees animatiefilmmaker en –producer zal samen met Guido Convents (filmexpert en –historicus) op woensdag 16 april een reeks van korte animatiefilms vertonen en bespreken. Ze tonen onder meer de Congolese familiale situatie en realiteit in al zijn puurheid, dit gepaard gaande met de nodige dosis humor.

Als slotfilm werd op 7 mei voor ‘Moïse Katumbi, foot, business, et politique’ van de gelauwerde Belgische regisseur Thierry Michel gekozen. In Katanga wordt de schatrijke zakenman Moïse Katumbi als gouverneur overwegend positief gepercipieerd door de plaatselijke bevolking. Hij vormt stilaan een echte concurrent voor president Joseph Kabila, die uit dezelfde provincie afkomstig is. Na hem reeds in zijn film Katanga Business’ op te laten draven, volgde regisseur Michel gouverneur Katumbi jarenlang, om er deze beklijvende documentaire over te maken.

Thierry Michel zal zelf na de film spreken, waarbij hij met onderzoeker Jeroen Cuvelier (Ugent) het gesprek zal aangaan. Het gesprek zal gemodereerd worden door Koen Vlassenroot (hoofd Conflict Research Group, Ugent).

 

We hopen jullie allen op deze filmreeks te mogen begroeten!!!