OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terre des Enfants

Terre des Enfants (TDE) in Bunia richt zich op het verdedigen van kinderrechten. Met de steun van Aksanté konden zij een viskwekerij, een groentenkwekerij en een koffieplantage opstarten. Aksanté steunt dit initiatief en volgt dit verder op. De winst van deze producerende activiteiten kunnen tegoed doen aan de ontwikkeling van de gemeenschappen zelf, en een deel ervan vloeit terug naar Terre des Enfants, waardoor zij hun activiteiten kunnen verder zetten.

 

Viskwekerij in Mwanga

In Mwanga werd ervoor gekozen om in 2008 te beginnen met de reconstructie van hun visvijver. Reeds voor de oorlog hadden ze alles klaar gemaakt om de viskwekerij te beginnen. De komst van de oorlog heeft de uitwerking ervan onmogelijk gemaakt. Met een bescheiden budget, afkomstig van een inzamelingsactie in België kon dit project toch gerealiseerd worden.

De vis die hier zou gekweekt worden is tilapia. Hiervoor zijn verschillende redenen. Eerst en vooral hebben ze een hoge voedingswaarde. Een visvijver met tilapia’s biedt daarom goede mogelijkheden om gezond, eiwitrijk voedsel te produceren. Daarnaast zijn ze zeer gemakkelijk in onderhoud en kan een vijver van 20 op 10 meter bij een goed management heel wat vissen per jaar bedragen. De leden zijn daarom zeer tevreden met de komst van de visvijver.

 

Groentekwekerij in Mwanga

Het waterkanaal dat de watertoevoer voor de viskwekerij verzorgt, wilden de leden van de gemeenschap niet verloren laten gaan en deze gebruiken als irrigatie voor groenten. Sinds juli 2010 is er in Mwanga dus een groentekwekerij bij gekomen.

Daarvoor werd het nodige materiaal aangekocht door Aksanté en heeft dit tot vandaag al heel wat inkomsten voor de gemeenschap opgeleverd.

Wegens het succes werd de omvang uitgebreid in samenwerking met FAO (Food and Agriculture Organisation – VN) en het te bewerken veld te vergroten tot een lengte van 800 meter. Een agronoom volgt het project op om dit in goede banen te kunnen leiden. Tomaten, aubergines en witte kolen vinden hun weg naar de markt.

Koffieplantage in Bayhana

Voor de oorlog was de regio van Bayhana zeer gedreven in het kweken van koffie. Met de komst van de oorlog was het niet meer mogelijk om koffie te kweken. Nu de regio quasi gestabiliseerd is, hebben verschillende personen in Bayhana de moed teruggevonden om de productie van koffie te hernemen. Met een financiële input van vzw Aksanté waren ze hiertoe in staat.

De ‘chef de localité’ stond 2,5 hectare af om te verbouwen tot koffieplantage. Op deze oppervlakte zullen 3000 koffieplanten gekweekt worden, waarvan 50% Arabica en 50% Robista.

Eén plant kan tot drie kilo koffiebonen produceren. Daarnaast kreeg ieder lid dit meewerkt op de koffieplantage 64 plantjes, ter motivatie. De koffieplantjes werden in het voorjaar 2010 op het veld geplant. De productie van de koffiebonen wordt verwacht in 2013.