Debat Congo 12.12.12

CONGO 12.12.12

 

12/12 – 20u00     Vlaamse Opera Gent, Schouwburgstraat 3, Gent. 

‘Het is wachten op een tsunami in Congo: misschien dat we dan wakker schieten.’ (Ronny Mosuse, uit interview in Humo, 2006)

De internationale gemeenschap blijft al jaren lang blind voor het aanhoudende geweld dat Congo teistert. Naar aanleiding van de recente Congolese ontwikkelingen organiseren vzw Aksanté, het Afrikaans Platform,  VIC Kinderrechten ngo en Conflict Research Group (Ugent) het debat ‘CONGO 12.12.12’ op woensdag 12 december.

Sinds Goma – de hoofdstad van Noord-Kivu (Oost-Congo) – op 19 november 2012 in handen is gevallen van de rebellenbeweging M23 wordt de bevolking hard getroffen door het geweld. De M23-rebellen krijgen steun van buurlanden Rwanda en Oeganda. De bezetting van Goma zorgde voor een zoveelste escalatie van de oorlog in Oost-Congo. Intussen hebben de rebellen zich teruggetrokken en is de stad terug in handen van het Congolese leger, maar hoe lang zullen ze standhouden?

Een panel van Congo-kenners, niemand minder dan Koen Vidal (De Morgen), Guy Poppe (auteur en journalist), Koen Vlassenroot (Conflict Research Group – Ugent), Nadia Nsayi (Broederlijk Delen en Pax Christi), Maddy Tiembe (AFEDE) en Alphonse Muambi (auteur), buigen het hoofd over de huidige crisissituatie in Oost-Congo. Het debat wordt gemodereerd door buitenlandredacteur Stijn Vercruysse (VRT). Bogdan Vandenberghe, algemeen secretaris van 11.11.11, leidt de avond in, gevolgd door een getuigenis van mensenrechtenactivist Sylvestre BwiraRonny Mosuse, met Belgisch-Congolese roots, zorgt met zijn gevoelige muziek voor de juiste toon van de avond.

Samen met deze experten willen we op ‘Congo 12.12.12’ focussen op de oorsprong van het conflict, de actuele situatie in Oost-Congo, de rol van buurlanden Rwanda en Oeganda, de beeldvorming in de media, de internationale economische belangen in de regio en de houding van de internationale gemeenschap.

Wees allen van harte welkom op 12 december om 20.00 in de Vlaamse Opera te Gent ! 

(Schouwburgstraat 3, 9000 Gent) GRATIS INKOM. 

Parkeergelegenheid in de ondergrondse ‘parking Kouter’.